Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Vyzkoušejte mobilní aplikaci městské části

V průběhu léta jsme oživili naši mobilní aplikaci novým designem a některými novými funkcemi. Aplikaci Praha 13 v mobilu si již stáhlo 4,5 tisíce uživatelů a věříme, že po nových úpravách zaujme další obyvatele a návštěvníky naší městské části.

Aplikace je vytvořena pro obě hlavní platformy – Android a iOS a stáhnout si ji můžete zdarma na Google Play či App Store. Díky této aplikaci ve svém mobilu získáte aktuální přehled kulturních, sportovních a společenských akcí pořádaných na území městské části, přehled sportovních zařízení a dětských hřišť – včetně jejich polohy v mapě, kontakty na odbory úřadu, možnost objednání na vybraných přepážkách, informace z úřední desky, přehled přistavených velkoobjemových kontejnerů, nejbližší odjezdy MHD ze zastávek na území Prahy 13, kontakt na místně příslušného strážníka městské policie, zpravodaj MČ Praha 13 STOP a mnoho dalšího.

Díky zasílaným notifikacím je uživatel informován o novinkách – nejdůležitějších aktualitách z městské části a jejích organizací a dalších subjektů. Tato skutečnost má v dnešní nelehké době mnoha nových opatření souvisejících se současnou epidemickou situací o to větší význam. Proto aplikace obsahuje informace ke covid-19, které najdete v dlaždici Koronavirus. Obsahuje základní informace ministerstva zdravotnictví, městské části, ale také kontakt na infolinku pro seniory ohledně mimořádných opatření.

Hlavní změnou je tedy převedení mobilní aplikace do nového designu. Ten podporuje nové standardy pro vývoj mobilních aplikací (iOS i Android – například dynamické zarovnávání dlaždic podle rozlišení velikosti displeje – pokud má display velké rozlišení, dlaždice se zarovnávají do tří nebo i více sloupců a jsou tak vidět všechny moduly bez scrollování obrazovky), mobilní aplikace má rychlejší odezvu, na spodní části jsou pak zvýrazněny vybrané nejpoužívanější moduly.

Další novinkou je fulltextové vyhledávání v nadpisech a podnadpisech. Stejně tak byla pro prostředí iOS vyřešena přístupnost mobilní aplikace pro nevidomé či slabozraké v souladu s novou legislativou.

Poslední velkou změnou je správa a řešení nahlášených závad (rozbitá lavička, nepořádek kolem kontejnerů...) prostřednictvím mobilní aplikace – vyfotíte závadu, dodáte krátký popis, polohu, která se doplní buď sama, nebo ji můžete zvolit na mapě ručně. To vše se přepošle na úřad, který se bude závadě věnovat. O konkrétním postupu řešení pak budete v aplikaci informováni a to až do vyřešení.

Uvítáme vaše další náměty týkající se rozvoje aplikace Praha 13 v mobilu. Mezi ty naše patří např. integrace na portál občana, instalace platební brány v mobilní aplikaci – tedy poskytnutí elektronické platby přes mobilní aplikaci s vazbou na účetní systém. Vyzkoušejte i vy oficiální mobilní aplikaci Praha 13 v mobilu.

Libor Hakl, oddělení projektových řízení