Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

V Centrálním parku se slavil Den stromů

V úterý 17. října jsme u Stodůleckého rybníka v Centrálním parku slavili Den stromů. Společnou akci, které se zúčastnili zástupci odboru životního prostředí spolu s mnoha dětmi ze základních a mateřských škol, zahájili výsadbou dvou stromů zástupce starosty Pavel Jaroš a zastupitel Aleš Mareček. Nahrazeny tak byly mladé stromky uříznuté neznámým vandalem, které byly v létě nově vysazené v rámci 5. etapy budování parku.


Vysazené Liliovníky tulipánokvěté (Liriodendron tulipifera) se u nás řadí mezi poměrně oblíbené stromy. Pochází však ze Severní Ameriky. I přes svou velikost nachází často své místo v českých parcích. Mají neobvyklou stavbu listů a velice zvláštní květy. Ty svým tvarem a barvou připomínají žluté tulipány. Tento druh u nás nenamrzá. Vzrostlé a v červnu bohatě kvetoucí jedince je možné spatřit například v Kuksu nebo v Průhonickém parku. Tyto stromy jsou již několik set let staré. Pokud je dostatek místa, může zdobit i soukromé zahrady. Je třeba počítat s prostorem asi jako pro vzrostlý ořešák.

V průběhu akce si děti mohly zasoutěžit či se dozvědět něco nového o dřevinách. Soutěž byla zaměřená na „významné“ stromy, které se sázejí na počest známým osobnostem, k různým svátkům a podobně. U nás v parku je vysazena alej Evropské unie, k jejímuž poznání jsme směřovali naši soutěž. U stánků Lesů hl. m. Prahy se děti dozvěděly o stromech další zajímavé informace, mohly si vyrobit zvířátko z přírodnin a zahrát různé hry. Nejen díky hezkému počasí se akce zúčastnilo asi dvacet školek a škol v počtu 500 dětí a dospělých. Akci pořádal Odbor životního prostředí městské části Praha 13 v rámci místní Agendy 21.

Dana Céová