Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Máte platný řidičský průkaz?

Letos končí velkému počtu řidičů platnost řidičského průkazu. Podle Ministerstva dopravy ČR si průkaz vyměnilo zatím 514 tisíc řidičů. Pro nový doklad si tak přišlo 70 % motoristů, ale plných 140 tisíc lidí výměna dokladu ještě čeká. A přitom je čas jen do konce roku!

Nejlepší je o výměnu požádat tři měsíce před skončením platnosti dokladu. To už nejspíš nestíháte, ale i s tím se dá pracovat. Výměnu dokladu je totiž možné provést i zpětně. I v takovém případě je výměna ve standardní lhůtě zdarma. Ke každé výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičák. Při podání žádosti už konečně nemusíte předkládat papírovou fotografii, neboť úředníci si pořídí digitální přímo na místě. Pokud budete pospíchat, můžete využít vydání v expresním termínu do 5 dnů, což vás ovšem bude stát 700 korun. Žádost nelze podat elektronickou cestou. Majitel řidičského oprávnění se musí dostavit osobně, nebo poskytnout plnou moc pověřené osobě. V případě, že výměnu řešit nebudete a sednete za volant s propadlým řidičákem, riskujete úplně zbytečně pokutu ve výši 2 000 korun, v případě správního řízení až 2 500 korun.

Vydání průkazu nelze vyřídit na úřadě naší městské části. Žadatelé musí navštívit Odbor dopravně správních činností Magistrátu hl. m. Prahy na adrese: Na Pankráci 1685, Praha 4 (administrativní budova Business Centre Vyšehrad), tel. 236 005 490. K návštěvě přepážky registru řidičů se můžete objednat také přes internet (www.praha.eu) a rezervovat si termín odbavení dle vašich časových možností.

-red-