Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Ideathon 2.0

Sedm tříčlenných týmů se na začátku listopadu sešlo v kulturním domě Mlejn, kde probíhal v pořadí už druhý Ideathon. Jedná se o sérii 24 hodinových nápadových maratonů, ve kterých soutěžící řeší problémy městské části Praha 13. Mohou tak po sobě zanechat něco „hmatatelného“ pro budoucí generace a navíc vyhrát skvělou první cenu. Tou byl v druhém Ideathonu dárkový certifikát společnosti Student Agency v hodnotě 50 000 Kč. Týmy měly za úkol vybrat si jednu z dopředu nastolených oblastí, pro kterou svůj nápad rozvíjely. Na výběr měly z oblastí školství, kultury, volnočasových aktivit a bezpečnosti. Soutěžícím byli po celou dobu konání akce k dispozici mentoři, kteří se snažili přispět věcné diskusi svými postřehy z praxe a být nápomocni úspěšnému dotažení projektu do konečné fáze.

Odborná porota nakonec ze všech skvělých nápadů na zlepšení fungování Prahy 13 vybrala jeden vítězný, a tím byl nápad s názvem Pavlače třináctky. Jedná se o bezplatnou mobilní aplikaci sdružující sousedy se stejnými zájmy, která vychází z toho, že oproti životu na vesnici se sousedé ve městech tolik neznají a nepotkávají ve svém volném čase. Aplikace by mohla být integrována do současné mobilní aplikace Praha 13 v mobilu a propojovala by nejbližší sousedy žijící v okruhu přibližně 150 metrů. Zahrnovala by tři hlavní oblasti – sport (jdu si zaběhat, zabruslit atd.), sousedskou výpomoc (potřebuji zalít květiny, vyvenčit psa atd.) a jiné aktivity (jdu na procházku s kočárkem, sleduji fotbalové finále atd.).

Vybrané projekty budou zapracovány do Strategického plánu, který naše městská část vytváří a v případě odsouhlasení realizovány.

Eva Libigerová