Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Fascinující svět motýlů

Tentokrát vám v rubrice Víkendy bez nudy představíme pražskou novinku, která své první návštěvníky přivítala teprve v srpnu. Je jí Papilonia – motýlí dům Praha, kde můžete vidět ty nejkrásnější motýlí druhy.

„Papilonia funguje pod umělým osvětlením, což je světový unikát,“ prozradil nám spolumajitel Michael Kučera. „Výhodou tohoto projektu je, že na rozdíl od expozic ve velkých sklenících můžeme realizovat motýlí domy v centru měst. Vytvořili jsme EKO systém, díky kterému nejsme vůbec závislí na vnějším počasí a můžeme dokonale simulovat klima přirozeného výskytu těch druhů motýlů, kteří u nás žijí a budou žít. Jsou to druhy ze všech koutů světa – Amazonie, Jižní Ameriky, Filipín, Indonésie, Malajsie, subsaharské Afriky nebo Austrálie. Jedno mají ale společné, pocházejí z velmi podobných ne-li stejných atmosférických podmínek, takže vyžadují stejné podmínky k životu – minimálně 80% vlhkost vzduchu a teplotu 26 °C. Když sem přijdete, cítí se, jako když vystoupíte v Thajsku z letadla.“

Motýlí dům je jedním z nejšetrnějších způsobů, jak ukázat lidem divokou faunu. Motýli, kterých zde můžete vidět stovky, byli po věky věků na nejnižším stupni potravinového řetězce. Je úžasné pozorovat, jak je příroda chrání před predátory. Přímo v letové zóně jsou umístěny informační kiosky, kde si můžete přečíst informace a zajímavosti o jednotlivých motýlech, které v expozicích vidíte. Například se dovíte, proč je motýl červený, proč vypadá jako uschlý list, proč má některý na křídlech soví oko...

„Nechceme lidem ukazovat jen krásu motýlích křídel,“ dodává Michael Kučera. „Rádi bychom, aby poznali i jejich životní cyklus. Proto máme líheň, už i vlastní vajíčka a čekáme na vylíhnutí první generace housenek. Návštěvníci tak uvidí všechna vývojová stádia. Kukly ale samozřejmě musíme z domovin, kde motýli přirozeně žijí, dovážet, protože jich potřebujeme stovky a stovky. Vždyť počet druhů motýlů, které jsou zde k vidění, je kolem čtyřicítky, počet jedinců v letové zóně kolem šesti set“.

Motýlí dům najdete Na Příkopě 854/14 v budově hračkářství Hamleys (patro -1). Otevřeno je celoročně, 7 dní v týdnu od 10.00 do 20.00.

Více na www.papilonia.cz.

Eva Černá