Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Mateřinka už je plná dětí

V pátek 1. září 2017 jsme slavnostně otevřeli mateřskou školu U Stromu. Pásku zbrusu nové mateřinky, která vznikla komplexní rekonstrukcí bývalého sportovního centra na Ovčím hájku, přestřihával starosta městské části Praha 13 David Vodrážka společně s primátorkou hl. města Prahy Adrianou Krnáčovou, náměstkyní primátorky Evou Kislingerovou, radní MHMP pro oblast školství Irenou Ropkovou a náměstkyní MŠMT Zuzanou Matuškovou.

Nebývá zvykem, že by se podařilo na tak nákladný projekt získat finance z různých zdrojů, ale naší městské části se to povedlo. Projekt nové mateřské školy byl úspěšný v žádosti o dotaci Magistrátu hl. m. Prahy a také byl financován ze zdrojů Operačního programu Praha – Pól růstu ČR. Podporovalo jej i Ministerstvo školství.

Předškolní zařízení slouží dětem od dvou do šesti let věku. O ty nejmenší se starají speciálně vyškolené chůvy. Do nového školního roku se zapsalo 102 dětí, pro které bylo připraveno 5 barevně odlišených tříd. Školka je vybavena nejmodernější technologií. Vnitřní oválné multifunkční atrium pokrývá prosklené zastřešení, bylo osazeno živým stromem a příjemné prostředí doplnila stěna porostlá zelenými rostlinami. Vnější prostor budovy tvoří hřiště s bezpečným povrchem a herními prvky sloužící jak k odpočinku, tak k výuce. Zajímavostí jsou chytrá světla, která regulují, či naopak podporují sluneční paprsky procházející světlovody ve stropě. Mateřská škola U Stromu je zkrátka ojedinělým projektem, na který může být Praha 13 právem pyšná.

Eva Libigerová