Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Mlejn slaví kulatiny

Poprvé vstoupili návštěvníci do nové budovy Mlejna 10. 10. 2010. Máme tu tedy již 10. výročí. Vzniku kulturního centra ve Stodůlkách předcházel záměr divadelníků Karla Makonje a Ctibora Turby založit divadlo na sídlišti. Právě Stodůlky byly vytipovány jako nejvhodnější lokalita pro jejich projekt. Realizován byl ale v upravené podobě a v květnu 1988 byl slavnostně zahájen provoz kulturního domu jako součásti Obvodního kulturního domu Prahy 5. Historie Mlejna se tedy začal psát daleko dříve. Modrá kostka, jak byl tehdy lidově nazýván, prošla významnými etapami zejména přispěním rockové školy Come To Jam Petra Zemana a zajímavých hudebních i divadelních programů, které sestavovaly především Markéta Hoskovcová a Marie Navrátilová. Práci dosud řídilo osm ředitelů.

Na konci roku 2008 jsme se se starou budovou rozloučili, abychom se po necelých dvou letech vrátili do nové. Již před jejím otevřením byl připraven nový plán, jak kulturní centrum v budoucnu využít. Rozhodli jsme se pokračovat v zaměření na pohybové divadlo a přidat nový cirkus a zejména vzdušnou akrobacii. Důvodů je hned několik. Rocková scéna na okraji města zaznamenala výrazný útlum.

V centru města vzniklo velké množství klubů s každodenním provozem a pestrou nabídkou kapel, generace skalních návštěvníků Klubu Mlejn odrostla a nová generace hledá nové programy. Bylo tedy žádoucí nalézt alternativní umělecký směr, který by Klub Mlejn zatraktivnil. I když nový cirkus jako umělecký žánr je hlavně v Praze již etablován, dosud jsou v ČR jenom dva sály, kde jsou závěsné body pro vzdušnou akrobacii vybudovány záměrně. Ve Mlejně je jeden z nich, je to tedy jedinečný prostor. A zájem dětí i dospělých stále roste, kapacita nestačí.

Volnočasové aktivity se tedy z velké části přesunuly směrem k pohybovému divadlu. Vzdušná akrobacie je stále nejatraktvinější uměleckou disciplínou pro diváky i pro aktivní zájemce. Ve Mlejně pokračují kurzy hry na hudební nástroje, klasického i moderního zpěvu, tance a divadla, nechybí ani amatérské divadlo, folklórní soubor, akce pro seniory a další. Nabízíme také zázemí aktivním skupinám občanům, kteří se na nás obracejí s prosbou o poskytnutí zázemí. V dopoledních hodinách a v době prázdnin, kdy neprobíhají pravidelné kroužky, přicházejí do Mlejna různí umělci, aby pracovali na nových projektech, které se potom stávají součástí programu pro návštěvníky. V programu diváci najdou koncerty a divadlo různých žánrů, pravidelné programy pro děti, vystoupení místních souborů, kroužků a škol. Stálicemi jsou například Robert Křesťan, skupina Asonance, Hradišťan, Wanastovi Vjecy, divadelní představení Agentury Familie, místního souboru D13, vlastního novocirkusového souboru Cirkus Mlejn. Mlejn je členem dvou mezinárodních sítí kulturních center, zapojuje se hlavně do projektů mezinárodní spolupráce mládeže. Hlavním projektem je od roku 2012 mezinárodní festival Fun Fatale, který prezentuje novocirkusová představení pouze v podání žen a dívek z celého světa. Tento unikátní projekt přináší mimořádné umělecké zážitky hlavně proto, že zde vystupují artistky v blízkém kontaktu s diváky. Každoročně se konají i další festivaly – Přehlídka sólové tvorby pro děti, přehlídka ke Světovému dni divadla pro děti a mládež, hudební soutěž Porta a Skutečná Liga nebo divadelní soutěž Stodůlecký Píseček.

S trvalou podporou městské části Praha13 je novému Mlejnu už 10 let. V sobotu 10. 10. 2020 oslavíme toto výročí celodenní akcí. V 10 hodin otevřeme dveře zájemcům o prohlídku budovy, v době od 10 do 17 hodin vystoupí ve 2 blocích FS Lučinka, od 17 hodin mohou registrovaní návštěvníci obejít budovu zvenčí spolu s artistkou, která obsadí dnes tolik diskutovaný veřejný prostor, následovat bude divadelní představení v sále a po něm komorní koncert v restauraci. Celý program je k dispozici na www.mlejn.cz

Dagmar Bednáriková, ředitelka KD Mlejn