Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Včelí mor

Noční můra každého včelaře už dorazila i do naší blízkosti. Přesněji řečeno do Řeporyj. Včelí mor – správně mor včelího plodu – je nemoc, která ničí larvy a včelstvo v napadeném úlu postupně vyhyne, protože nemá pokračovatele. Včelí mor se prakticky nedá léčit. Vše dotčené morem se podle rozhodnutí veterináře spálí. Pro okolí, tedy kromě Řeporyj také pro Stodůlky, Třebonice, Holyni, Zadní Kopaninu, Ořech, Zbuzany a Jinočany, je pak vyhlášeno ochranné pásmo. V něm je třeba provádět další preventivní kontroly a vyšetření, je zakázán přesun včelstev apod.
Jak vyplývá z názvu, jde o nemoc plodu. Med, propolis a další produkty jí nejsou vůbec dotčeny. Jen jich bude méně. A to i v tak na med chudé sezoně.
Vyzýváme všechny včelaře, kteří mají včely v daném pásmu, aby dodrželi veterinární nařízení. Vyšetření i další kroky hradí stát. Více na www.vcelarireporyje.cz. Tam najdete všechna nařízení a postupy. Můžete nám zavolat také na tel. 602 614 170. Společně můžeme nákazu eliminovat velmi rychle.

Vladimír Glaser, předseda ZO Českého svazu včelařů Praha-Řeporyje