Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Výstava Timeless Blanky Matragi

Myslím, že mi dáte za pravdu, když řeknu, že Obecní dům v Praze má nezaměnitelné kouzlo. A stejně nezaměnitelné kouzlo mají modely světoznámé módní návrhářky, designérky a držitelky celé řady ocenění Blanky Matragi. Mnozí z vás už tuší, že jsme říjnovou rubriku Víkendy bez nudy věnovali výstavě s názvem Timeless, která je jakýmsi průřezem tvorbou paní Blanky Matragi a je k vidění právě v Obecním domě.

Jsou zde vystaveny skutečné unikáty, určené většinou manželkám, dcerám nebo sestrám králů, šejchů, magnátů nebo emírů zemí Perského zálivu, ale také evropským celebritám. To ale nic nemění na tom, že snad každá žena, která sem přijde, by si přála mít velikost S a v jakémkoli modelu se alespoň na chvilku objevit ve společnosti.

„Na této výstavě si návštěvníci mohou prohlédnout zhruba padesát skvostných modelů,“ říká naše průvodkyně Tereza Drbohlavová. „Naprosto nepřehlédnutelné jsou například tyto zlaté šaty z roku 1982. Je to jeden z prvních modelů, které Blanka Matragi vytvořila. Šaty, které koupil jistý petrolejový magnát, jsou vyšívané stříbrnými nitěmi a zdobené zirkony a kamínky. Můžeme je vidět jen díky tomu, že je paní Blance před časem daroval. Víte, je těžké zmínit jen některý z modelů. Každý má své kouzlo, každý má svůj příběh. Ale jedny šaty přece jen zmíním. Ty ze skla, s kterými letos v srpnu vstoupila Blanka Matragi do Rekordmanské síně slávy Muzea rekordů a kuriozit Pelhřimov. Na jejich výrobě se aktivně podílela. Dnes jsou tyto unikátní černobílé skleněné šaty zapsány v České knize rekordů. I ty jsou zde k vidění. Ale tato výstava není jen o šatech, byť skvostných. Můžete si zde prohlédnout i oděvní doplňky, sochy, porcelán, lustry, šperky, grafiky, originály výkresů šatů, podle kterých se pak šaty šijí, sklo nebo ukázku výšivek. Těch paní Blanka Matragi vytvořila na čtyři tisíce. A žádná z nich se nikdy neopakuje. A to všechno je dnes Blanka Matragi.“

Ale my se přece jen ještě na chvilku vrátíme k šatům. Paní Blanka Matragi neobléká jen „princezny“. Po domluvě se můžete podívat do jejího ateliéru ve 2. mezipatře Obecního domu a možná s některými z jejích šatů i odejdete.
Výstava Timeless je k vidění denně od 10.00 do 19.00. V době komentovaných prohlídek s výkladem a v doprovodu samotné módní návrhářky Blanky Matragi, je otevřena pouze do 16.00. Termíny komentovaných prohlídek: pátky 16. října a 23. října, středa 28. října, pátek 30. října a čtvrtek 5. listopadu – vždy od 17.00. Počet míst je limitován. Vstupenky jsou k dostání na výstavě nebo v e-shopu. Rezervace jsou možné také na tel. 602 494 030. Více na www.blankamatragi.eu, www.obecnidum.cz/vystava/blanka-matragi.

Eva Černá