Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Místní poplatek za užívání veřejného prostranství

Pracovníci Úřadu městské části Praha 13 opakovaně zjišťují nepravomocné zneužívání veřejného prostranství umisťováním reklamních  zařízení před provozovnami (reklamní stojany „A“, stojany na letáky, reklamní vlajky či jiné reklamní předměty), přičemž někteří uživatelé neplní své zákonné povinnosti.

Poplatek za užívání veřejného prostranství se vybírá za zvláštní užívání tohoto prostranství (chodník, zeleň, ochoz, schodiště atd.). Platí se tedy za to, že veřejné prostranství (prostor volně přístupný každému bez omezení) je po určitou dobu obsazeno, blokováno. Je to de facto platba za výhradní užití veřejného prostoru pro svou potřebu.

Při povinnosti placení poplatku se neřeší vlastnictví pozemku (prostoru). Platí se i v případě, že prostranství má soukromého vlastníka (fyzická osoba, firma), přičemž vlastník prostoru za jeho užívání neplatí, je od poplatku osvobozen, ale pronajme-li jej, nájemce již platit musí. Tedy vedle platby nájmu vlastníkovi prostranství se platí ještě obci místní poplatek (místní daň).

Sazby poplatku v MČ Praha 13 činí za každý i započatý m² a den 30 Kč za umístění reklamního zařízení s reklamní plochou do 2 m² a 50 Kč za umístění reklamního zařízení s reklamní plochou nad 2 m².  Poplatek je v Praze zaveden obecně závaznou vyhláškou č. 5/2011 Sb. hl. m. Prahy, o místním poplatku za užívání veřejného prostranství, dle zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích.

Povinná osoba – poplatník – se k poplatku přihlašuje na Úřadu městské části Praha 13, ekonomický odbor – oddělení daní a poplatků, kancelář č. 531 – Jana Rajtorová, tel. 235 011 413, e-mailová adresa: rajtorovaj@p13.mepnet.cz, úřední hodiny (po, st 8.00 – 18.00; út, čt 8.00 – 13. 00).

Rudolf Foukal, odd. daní a poplatků