Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Lítačka v Chlupovce

V pátek 15. prosince bylo ve FZŠ Prof. Otokara Chlupa představeno nové využití dobíjecí karty na MHD – tzv. Lítačky. Kromě městské hromadné dopravy a půjčování knih v knihovně ji mohou nově využít také žáci základních nebo středních škol. Třeba jako vstupní kartu do budovy nebo pro objednávání školních obědů. A další novinka je na cestě. Od července 2018 bude pro nákup jízdenek v MHD možné využít plně digitální verzi Lítačky, takzvanou virtuální Lítačku.

Pilotní projekt Lítačky do škol slavnostně odstartovala primátorka hl. města Prahy Adriana Krnáčová.

„Loni v březnu, když byla Lítačka představena veřejnosti, jsme si dali za cíl, aby Pražané měli možnost používat kartu nejen jako časovou jízdenku v Praze a okolí, ale mohli ji používat i v dalších oblastech každodenního života, kde se s kartami či elektronickými službami setkávají. Nyní budou moci kartu využívat ve školách,“ řekla primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová na půdě FZŠ O. Chlupa v Praze 13.

Právě díky Lítačce je možné spojit několik funkcí do jedné karty. Lítačka se v současné době upravuje tak, aby se čip dal využívat ve školách, které už nějaký svůj systém mají.

„Žáci ji budou moci použít třeba jako bezpečnou kartu pro vstup do budovy, jako kartu na oběd nebo do školního bufetu, pro přístup k tiskárnám a dalším službám školy. Mohou na ní mít nahrané kapesné a učit se tak hospodařit s vlastními penězi. Líbí se mi, že celý projekt souvisí také s rozvojem finanční gramotnosti u žáků,“ doplnila primátorka.

Se školní Lítačkou navíc ušetří čas i rodiče. Nebudou muset chodit zařizovat kartu do Škodova paláce, ale vše vyřeší z pohodlí domova. Děti domů přinesou k podpisu pouze žádost o vydání Lítačky. Vše ostatní zařídí škola.

Eva Libigerová