Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

1996: Narozeniny STOPu a nový bazén


Pro taxikáře, který vezl dvě ženy v Praze 13, nezačal nový rok právě nejlépe. Vše se událo 1. ledna 1996 v ranních hodinách v ulici K Chabům. „Povedené pasažérky nejprve nechaly taxi zastavit s tím, že jedna z nich půjde pro peníze. Za chvíli z auta vystoupila i druhá, a jakmile se řidič nahnul k otevřeným dveřím, dostal ránu do obličeje. Když se probral, zjistil, že mu byla odcizena částka 9 000 Kč,“ informoval magazín STOP, který v tomto roce oslavil už páté výročí vzniku.
Vycházet začal v dubnu 1991, z popudu tehdy čerstvě zvoleného starosty Petra Bratského a u jeho zrodu stála hrstka nadšenců, z nichž jediným profesionálním novinářem byl Pavel Baudyš. „Tisklo se nákladem 1 000 kusů, časopis se prodával za dvě koruny a byl osmistránkový. První dvě čísla vyšla v zeleném tisku, pro horší čitelnost se následně přešlo na klasický tisk černobílý,“ vzpomínala Ivana Svobodová.
Magazín si k narozeninám nadělil i jednu mimořádnou akci. Jmenovala se Zelený telefon a probíhala čtrnáct dní vždy mezi 15. a 16. hodinou. Právě v tomto čase mohli občané Prahy 13 volat do redakce a upozorňovat na různé problémy ve svém okolí. „Valná část připomínek se týkala černých skládek, řada lidí si ale stěžovala také na bezohlednost některých majitelů psů, nebo na rozpadající se autovraky na krajích vozovek,“ shrnul Pavel Baudyš.
Na jaře se na Slunečním náměstí začalo stavět nové církevní středisko. Kromě plánovaného kostela zde měl vzniknout i společenský sál. „Určený bude především pro dětské zájmové kroužky a besedy, koncerty či různé další aktivity, stejně jako pro eventuální výuku náboženství,“ přiblížil předseda Sdružení katolických věřících v Nových Butovicích Karel Vostárek.
Vinou přívalových dešťů byla v květnu dva dny zaplavená stanice metra Stodůlky. „Voda ucpala odtokové kanály. Povodeň se dostala i do kolejiště, kde voda dosahovala až k zařízení, které dodává soupravám elektrický proud,“ informovala Pavla Kuzmová. Situaci se naštěstí podařilo do druhého dne vyřešit a provoz metra mohl být obnoven.
V areálu Gymnázia Mezi Školami byl po jisté časové prodlevě dokončen a uveden do provozu nový plavecký bazén. „Výstavba se zpozdila nejen proto, že došlo ke změně dodavatele, ale zejména proto, že oproti původnímu plánu bylo dodáno modernější a kvalitnější technologické vybavení,“ stojí v magazínu STOP. Bazén měl sloužit především základním školám pro výuku plavání, jeho součástí byla také perličková lázeň.
V říjnu bylo pak v těsné blízkosti dálnice D5, nedaleko stanice metra Zličín, otevřeno i nové nákupní centrum švédské společnosti IKEA, která se stala prvním nájemcem takzvaného Shopping Parku Praha. Návštěvnost měla být 40 až 60 tisíc lidí týdně.

Robert Šimek