Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Stoletá dáma


Paní Vlasta Šišková se narodila jen jeden den po Štědrém dnu v roce 1919 ve Dvoře Králové nad Labem. V současné době žije již třetím rokem v Domově u Agáty v pražských Řeporyjích. V tomto domově pro seniory je jedinou stoletou dámou. Trápí ji sice sluch, ale vzhledem ke svému požehnanému věku se jinak těší dobrému zdraví. Nejvíce ji baví sledování televizních seriálů a jak nám sama řekla, je také pravidelnou čtenářkou STOPu, který čte, považte, bez brýlí!
Dlouhých čtyřicet let žila na Novém Městě v domě ve čtvrtém patře bez výtahu. „To mě udržovalo ve skvělé kondici,“ prozradila nám s úsměvem. V roce 1990 se přistěhovala na Velkou Ohradu, kde prožila šestadvacet let a moc se jí tady líbilo.


Čtvrt století pracovala v Bílé Labuti v oddělení hudebnin. Práce ji nesmírně bavila. Byla neustále v pohybu a také v dennodenním kontaktu s lidmi. Přestože je již 41 let vdovou, sama se necítí. Její rodina, především její dcera Věra a vnučka Jitka, ji v domově velmi často navštěvují a všichni se těší z každé společně strávené chvíle s babičkou. Stejně tomu bylo i ve čtvrtek devatenáctého prosince, kdy paní Vlasta přijala vzácnou návštěvu z naší městské části. K jejím krásným kulatinám jí přišel poblahopřát nejen starosta David Vodrážka, ale i další zástupci naší městské části. Paní Vlasta je v domově spokojená a jak sama říká, nic jí tu nechybí. Svým receptem na dlouhověkost se nám sice nepochlubila, ale je přesvědčená, že pohyb je všelék. A také je moc prima, když člověk dělá to, co ho baví. Největším jejím přáním je zdravíčko, všechno ostatní je pomíjivé.

Michala Králová