Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Chvála včelám a medu

Nejvíc pomáhají včely přírodě i člověku tím, že opylují rostliny a udržují tak pokračování jejich existence a potravní řetězec pro obrovské množství živočichů. Albert Einstein podtrhl důležitost včel prohlášením, že pokud vyhynou včely, do čtyř let vyhyne i lidstvo. Tak důležité jsou včely pro zachování života na zemi. Opylení tvoří asi 92 % přínosu včel, 8 % si pak berou lidé formou včelích produktů.
Většina lidí má včely nejvíce spojené s medem a žihadlem. Medů jsou u nás dva typy – květový z nektaru květů a medovicový (nesprávně uváděn jako lesní), který vzniká z medovice, sladké šťávy, výměšku mšic, známé rovněž z Ferdy mravence. Druhy medu se liší podle toho, z jaké rostliny ho včely přinesly. Je zajímavé je zkoušet a ochutnávat. Z hlediska zdraví jsou ale nejlepší květové medy.

Ano, med je léčivý, a to nejen při kašli a nachlazení. Seznam nemocí, proti kterým pomáhá bojovat, je na mnoho stránek. Nejužitečnější je asi pro děti od narození do konce puberty a pro seniory. Proč právě v tomto věku? Lidské tělo totiž při zpracování klasického cukru spotřebuje plno vápníku, který může chybět při rozvoji kostí a zubů, u seniorů zase může nedostatek vápníku vést k řídnutí kostí. Med zpracuje tělo mnohem snáze. A dotkněme se, alespoň obrazně, ještě žihadla, obranného prostředku včel. Pro člověka může být v určité dávce dokonce lékem proti artróze, dně, revmatizmu, roztroušené skleróze a dalším nemocem. Léčba však vždy patří do rukou odborníka.
Včelí produkty mají i další léčebné účinky. Propolis je dezinfekční a mateří kašička silně výživná. Již samo včelaření je jakýmsi lékem.
Včelař při práci nejen dýchá aerosol, který vzniká v úlu a obsahuje právě tyto látky, ale včelaření má prokazatelně kladný vliv i na psychiku. Sám na sobě zkoumám tyto účinky již 18 let. A včelaření není tak složité, ani náročné na prostor. Především si člověk musí uvědomit, že my i včely jsme součástí přírody. A pak jde již všechno skoro samo. Více se můžete dozvědět, prohlédnout, vyzkoušet i ochutnat na prvním Pražském medobraní, které se bude konat na Slunečním náměstí v pátek 18. září od 9.00 do 17.00. Tam se také můžete dozvědět více o tom, jak se stát včelařem. Pokud to nestihnete na Medobraní, můžete se přihlásit do Základní organizace Českého svazu včelařů v Řeporyjích (pod kterou spadá historicky již 116 let i území dnešní Prahy 13) na e-mail glaser@orech.cz nebo tel. 602 614 170.

Vladimír Glaser, předseda ZO ČSV Praha-Řeporyje