Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Zoopark s největší kolekcí chameleonů

Zoopark s největší kolekcí chameleonů V první poprázdninové rubrice Víkendy bez nudy vás pozveme do Zooparku Zájezd – poměrně malé soukromé zoo nedaleko od Prahy.

Její rozloha je zhruba jeden hektar, což není mnoho, nicméně milovníkům zvířat a přírody má opravdu co nabídnout. Je rozdělena do dvou částí. V jedné jsou zvířata, která mohou být venku celoročně – kozy kamerunské, ovce, největší králíci na světě, je zde výběh zakrslých prasat, uvidíte ale i velbloudici Áju, poníka Cipíska nebo lamy.

Ty jsou velmi přátelské, ale pozor na ně – plivou. A moc se jim to líbí ☺. Je tady také kontaktní koutek pro děti – místo, kde se ke zvířatům dostanou opravdu hodně blízko. „Hlavně dětem se moc líbí také Emu hnědý – samec z Austrálie, který dokáže vyvinout ohromnou rychlost – až 50 kilometrů v hodině,“ říká vedoucí vzdělávání a výzkumu Daniel Koleška. „Je krásný a také soutěživý. Když zde projíždí cyklisté, tak má tendenci s nimi závodit. Mezi zvířecí celebrity určitě patří i rys ostrovid, jmenuje se Blonďák a je mu něco ke třem letům. Naší pýchou je ale hlavně druhá část zoo umístěná v obci, kde jsou k vidění exotičtější druhy zvířat včetně pravděpodobně největší veřejně přístupné kolekce chameleonů na světě. Ty mohou návštěvníci vidět ve venkovních voliérách, ale také ve vloni otevřeném pavilonu s terárii. Chameleonů máme 19 druhů, což ale není konečné číslo, protože další k nám přicestují z jižní Afriky. Zmíním také kriticky ohrožený druh leguánů modravých z Kajmanských ostrovů, které se nám jako prvním v ČR podařilo rozmnožit, surikaty, karakaly i s letošními trojčaty, dravce, papoušky, drápkaté opičky, oceloty... Obecně chováme asi 96 druhů zvířat – něco okolo 400 kusů.“

Zoopark je rok od roku atraktivnější a cestu sem nachází stále více návštěvníků. Jejich počet se teď pohybuje okolo 40 000 ročně. A není divu. Zdejší zoo není jen o zvířatech, ale také o zážitcích, mezi které patří například komentovaná krmení, prohlídky s průvodcem, můžete se na jeden den stát ošetřovatelem, ale i adoptivním rodičem, bez zajímavosti není ani pořádání příměstských táborů.

Otevřeno je denně po celý rok. Konkrétně v září od 9.00 do 18.00. Více na www.zoopark-zajezd.cz.

Eva Černá