Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Slavnostní otevření Včelínu Ořech


Včelín Ořech 5. června 2019 totálně vyhořel. Zbyly jen čtyři černé zdi a devět kontejnerů popela a spálenin. Díky neskutečné pomoci sousedů, kamarádů, místních i vzdálenějších firem, několika institucí (včetně Prahy 13), muzikantů a také díky mnoha zcela neznámým lidem se podařilo Včelín Ořech obnovit. Někdo pomohl dobrovolnickou prací, někdo materiálem a někdo poslal finanční prostředky.
Již v září jsme si tak mohli stanovit termín dokončení obnovy na 31. března. A ten se podařilo dodržet. Kvůli epidemii zatím jen pro živé a plyšové včelky (video z otevření na www.vcelinorech.cz). Ale těšíme se, že se na včely přijdou brzy podívat i školy a školky (každé jaro to bylo vždy okolo tisícovky dětí) a také celé rodiny. Přichystali jsme pro ně i pár novinek. Tou největší je nový prosklený úl s velkoplošnou lupou a možností sledování života včel od března až do října.
V červnu bude ve Včelíně Ořech už 17. České Medobraní. Díky stávající situaci bude několikadenní. I proto je třeba se na prohlídky předem objednat. Zde jsou témata víkendů Medobraní: 6. 6. Vytáčení prvního medu, 13. 6. Muzejní noc, 20. 6. Medový jarmark a 27. 6. Dřevořezání v muzeu. Vždy bude zároveň otevřeno Muzeum medu, Včelín Ořech i Zahradní golf a Kouzelná zahrada.
Více o programu Medobraní na str. 29 a na www.vcelinorech.cz.

Vladimír Glaser