Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Z DENÍKU POLICIE ČR

  • S postupně uvolňovanými opatřeními v souvislosti s epidemií Covid-19 jsme v oblasti Stodůlek zaznamenali mírný nárůst trestné činnosti. Ke stálicím, jakými jsou např. vandalství, poškození vozidla apod. se k nám vracejí další druhy trestné činnosti, jako jsou šarvátky a ublížení na zdraví. Většinou se jedná o různé malicherné spory, k jejichž eskalaci však přispívá míra alkoholu v krvi všech zúčastněných. K tomu samozřejmě přispělo i otevření tzv. zahrádek u restaurací. Domnívám se, že podobné případy budou i nadále přibývat a to s narůstající venkovní teplotou, jelikož mezi množstvím požitého alkoholu, zejména piva, a stoupající teplotou vzduchu bývá přímá úměra. Sám to znám. I když nám přibývá těchto problémů, tak jsem nicméně rád, že se opatření v souvislosti s Covid-19 zmírňují. Doba s omezujícími opatřeními, kterou jsme museli vydržet, byla velmi dlouhá a jsem rád, že jsme ji my, policisté z Místního oddělení policie Stodůlky, ale zejména občané Stodůlek tak dobře zvládli. Za celou dobu jsme nezaznamenali nějaké fatální porušení nařízení vlády či souvisejících opatření Ministerstva zdravotnictví ČR. Doufám, že naše vláda nebude muset přijímat podobná opatření, či vyhlašovat obdobný stav znovu. Když mám celé toto období zhodnotit, tak bych řekl, že jsme ho zvládli výborně. Samozřejmě opatření nekončí, pouze se zmírňují. Nezbývá však než doufat, že nás nic podobného již nepotká.
  • V poslední době jsme také zaznamenali nárůst kapesních krádeží v obchodech, resp. větších prodejnách potravin, obchodech s drogerií apod. Nechci zde psát přímo obchody, ve kterých jsme kapesní krádeže zaznamenali, protože by to pak vypadalo, že k nim dochází výhradně v těchto obchodech. To samozřejmě není pravda. Obětí kapesní krádeže se můžete stát prakticky kdekoli. Vím, že to neustále opakuji, ale pořád k tomu dochází. Pokud jdete do některého z obchodů nakoupit, tak si prosím nevěšte žádné své příruční tašky, kabelky apod. na nákupní vozík. Vždy je mějte na rameni nebo někde, kde je alespoň pocitově cítíte. Zároveň neukládejte své peněženky a jiné věci do kapes batohů, neboť tyto jde většinou lehce otevřít a toho, že vám někdo peněženku odcizil, si ani nevšimnete. Nedávno jsem viděl batoh, který měl kapsu na peněženku a doklady z té strany, která přiléhá k zádům. V podstatě pak nikdo peněženku ukrást nedokáže, protože by vám musel batoh nejprve sundat. Největší starosti nám nedělají odcizené hodnoty, protože ty jsou většinou v řádech stovek korun, ale vyřizování si nových dokladů, platebních karet apod.
    Nyní mi nezbývá než vám popřát, abyste úspěšně vstoupili do etapy „pokoronavirové“ a všem, kteří musí znovu startovat své podnikání případně jiné činnosti, přeji hodně úspěchů a pevné nervy.


Za MOP Stodůlky npor. Lukáš Hošna