Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Cestovní pojištění

Při sjednání cestovního pojištění je potřeba si uvědomit zdali cestujeme do zahraničí pouze jednou nebo několikrát do roka (lyžování v zahraničí, pobyt u moře, víkendy v Evropských metropolích a další cesty nejen po Evropě). Pokud cestujeme pravidelně, je dobré zvážit celoroční pojištění, které se vám může oproti jednorázově sjednávaným pojištěním (které navíc často řešíme den před odletem/odjezdem a nevěnujeme výběru dostatečnou pozornost) vyplatit.

U celoročních pojištění je zpravidla širší pojistné krytí, levné připojištění pro děti a příznivá cena za důležité pojištění odpovědnosti za škodu na dostatečný limit. Pojištění odpovědnosti vnímám jako velmi důležité. Pokud někomu způsobíte škodu na zdraví nebo na majetku, například při lyžování (náklady na léčbu, převoz do nemocnice), může se jednat o milionové částky.

Pokud využíváte prémiový typ běžného účtu například účet Erste Premier nebo ČSOB Premiant můžete mít kvalitní cestovní pojištění pro celou rodinu zdarma v rámci balíčku služeb k běžnému účtu.

Pro sjednání jednorázového cestovního pojištění je ideální  porovnat si ceny na internetu. Doporučuji porovnání více webových portálů z důvodu větší objektivity. V poslední době se snaží nabídnout konkurenceschopné podmínky také Zdravotní pojišťovny (např. OZP, VZP). Sjednání je také možné přes internet aniž byste museli osobně navštívit pobočku některé pojišťovny. Sjednat lze také doplňková připojištění, například zavazadel, storna zájezdu, přerušené cesty, veterinární léčby či rozšířené asistenční služby. On-line cestovní pojištění na poslední chvíli zaplatíte platební kartou a smlouvu s kartičkou pojištěnce obdržíte e-mailem.

Jaké zvolit limity cestovního pojištění?

Při sjednávání cestovního pojištění se vždy zajímejte o výšku pojistných limitů, o země, na které se vztahuje i o krytí veškerých rizik spojených s plánovanou činností. Logicky více vydají za pojistku například horolezci, potápěči nebo paraglidisté. V těchto případech určitě nevolte nejlevnější variantu, ale nechte si doporučit od poskytovatele zájezdu specializovanou pojišťovnu, která je třeba dražší, ale kryje opravdu všechna požadovaná rizika.

Odborníci doporučují si při cestování sjednat minimální pojistné limity od 1 milionu korun na léčebné výlohy, na odpovědnost za škody na zdraví a životě a také na majetkovou odpovědnost.

V reálných situacích pak berte ohled na to, že pojišťovna nemusí proplatit ošetření na soukromé klinice – většina institucí totiž hradí jen léčbu ve veřejných nemocnicích.

Kromě porovnání ceny je vhodné také zkontrolovat pojistné podmínky. Málokdo má v dnešní uspěchané době čas pročítat kompletní podmínky, ale zkuste se zamyslet, jaká rizika vám reálně hrozí a tyto případy vyhledat v pojistných podmínkách.

Příznivé pojistné podmínky a dobré ceny celoročního cestovního pojištění i na vysoké pojistné limity má například ERV Evropská pojišťovna.

Zdravotní rizika v Chorvatsku

Chorvatsko je stále pro české turisty nejoblíbenější přímořský cíl. Nutnou a neodkladnou zdravotní péči v Chorvatsku jistí Evropská karta zdravotního pojištění (kartička zdravotní pojišťovny). Vše nad její rámec ale musí odsouhlasit příslušná česká zdravotní pojišťovna.

Smluvních lékařů je v Chorvatsku většina, avšak účtují si přibližně 10 HRK za každý zdravotní úkon. Pokud tedy, byť po EU, cestujete jen s kartičkou pojišťovny (což se nedoporučuje), připravte si dostatečnou hotovost.

Ondřej Marek, ondrej.marek@sbelter.cz