Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Motolská nemocnice patří mezi největší v Evropě

Koncem března jsme požádali o rozhovor ředitele Fakultní nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka. Protože dubnový STOP nevyšel, zveřejnili jsme ho na našich webových stránkách. Pan ředitel tehdy na otázku, jak hodnotí aktuální situaci ohledně koronaviru, řekl: „Blížíme se pravděpodobně ke špičce epidemie, budeme všichni doufat, že to bude vrchol té vlny, protože teď už přibývají nemocní řádově prakticky po stovkách. Takže uvidíme, kde se to zastaví a jestli ta opatření, která byla přijata, se uchytí a ta křivka se dostatečně zploští. Tak aby nebylo tolik ohrožených lidí.“ Zhruba po měsíci jsme ředitele motolské nemocnice požádali o další rozhovor. První otázka byla v podstatě stejná.

Pane řediteli, od našeho prvního rozhovoru uplynul zhruba měsíc. Nemoc Covid-19 se bohužel stále šíří a nakažených přibývá. Jak hodnotíte současnou situaci?

Tento rozhovor děláme 22. dubna a řekl bych, že jsme na sestupné trajektorii. Dostáváme se pomalu do normálnějších stavů a nezbývá než si fandit, aby virus skutečně přes léto zmizel.

Díky restriktivním opatřením se křivka počtu nakažených vyvíjí poměrně dobře. Nikdo si to samozřejmě nepřeje, ale jak je motolská nemocnice připravena na případný prudký nárůst počtu nemocných?

My v tuto chvíli můžeme do několika hodin připravit dohromady devadesát lůžek. Navíc Motol je moderní nemocnice, která je schopná na každém lůžku poskytnout oxygenoterapii, tedy saturaci kyslíkem. Takže teoreticky se dokážeme postarat až o tisíc pět set nakažených, což by aktuálně pokrylo potřebu celé severní Itálie.

Kolik pacientů s onemocněním Covid-19 se u vás aktuálně léčí?

V této chvíli máme hospitalizováno deset pacientů s Covid-19, to znamená, že máme kapacitu osmdesáti volných lůžek.

Jak početný tým lékařů, zdravotních sester a dalšího personálu máte pro péči o tyto pacienty k dispozici?

Naše speciální covidová jednotka zahrnuje dvacet lůžek pro těžké ventilované pacienty. Pro tuto jednotku máme k dispozici tým sto šedesáti lidí, který není zdaleka plně vytížený. V případě potřeby jsme schopní uvolnit další stovky zdravotníků.

Takže stávající počet je dostatečný?

Ano, naprosto dostatečný.

Jak eliminujete možnost jejich nákazy?

My jsme se včas předzásobili poměrně velkým množstvím ochranných prostředků, každému zaměstnanci poskytujeme dostatečné ochranné pomůcky, včetně respirátorů třídy FFP3. Je třeba vycházet z toho, že péče o pacienty je opravdu velmi náročná. Za jeden den spotřebujeme na jednoho pacienta 25 setů ochranných pomůcek, přičemž jeden set obsahuje ochranný oblek, ochranné brýle, respirátor, rukavice. Ačkoli je to poměrně náročné, jsme skutečně dobře a dostatečně vybavení.

V tomto období přibývá alergií s mnohdy podobnými příznaky, které vykazuje onemocnění Covid-19. Přicházejí do motolské nemocnice i takto „nemocní“ lidé?

Samozřejmě přicházejí, my jsme největší české zdravotnické zařízení, navíc jsme spádová nemocnice pro Prahu 5 a Prahu 13, takže se musíme o tyto lidi postarat a my se o ně také postaráme. V každém případě.

Jaký režim dnes platí pro ambulance a ostatní lůžková oddělení?

V době, kdy děláme spolu tento rozhovor, se už nemocnice rozjíždí. Nejpozději od konce dubna bude poskytovat naprosto standardně péči v plném režimu.

Testuje všechny nově hospitalizované pacienty?

Ano, u nás se opravdu nemůže stát, že byste něco takzvaně „chytila v nemocnici“. Každý, kdo je přijímán, je testován. Nikoli rychlotesty, ale PCR testy, což znamená naprosto prokazatelně. Zároveň průběžně testujeme i naše zaměstnance.

Slýcháme, že u někoho byl první test negativní a onemocnění prokázal až test následující. Navíc někteří lidé nemají vůbec žádné příznaky.

Příčina je z velké části v tom, že test nebyl správně odebrán. Je třeba říci, že správně provedený test výtěrem znamená, že se vám testovací souprava dostane v uvozovkách téměř do hlavy. Velká část těch prvních negativních testů byla právě kvůli tomu, že nebyly správně odebrány.

V posledních dnech se hodně hovořilo o experimentálním léku remdesivir. Mezi nemocnicemi, kde by mohlo probíhat jeho testování, je také Fakultní nemocnice v Motole. Je to tak?

Ano, mohu potvrdit, že v tuto chvíli máme pacienta v těžkém stavu, kterému je tento lék podáván. A zatím ty výsledky vypadají velmi nadějně. 

Připravila Eva Černá