Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Jak se Tamtam proměnil v mraveniště

Poslední březnovou noc proběhly na pracovištích Centra pro dětský sluch Tamtam v pražských Stodůlkách, Olomouci i Ostravě tradiční akce na podporu dětského čtenářství Noc s Andersenem, kterou každoročně vyhlašuje Klub dětských knihoven. Veselé noci plné čtení a her si letos užívaly tři desítky neslyšících a slyšících dětí ve věku od 7 do 15 let. Program 23. ročníku se vztahoval k nezapomenutelné knížce Ondřeje Sekory Ferda Mravenec. Malými mravenci se to v Tamtamu jen hemžilo.
Nejprve jsme se věnovali čtení. Na reakcích dětí jsme si ověřili, že příhody Ferdy Mravence nestárnou. Malé čtenáře pohádky z mraveniště a hmyzí hrdinové stále baví, ačkoli Ferdovi a jeho puntíkatému červenému šátku je letos již neuvěřitelných 90 let.
Aby si děti přečtené příběhy zažily na vlastní kůži, vždy po čtení vybrané kapitoly následovala hra. Malí mravenci se například zkoušeli rozpoznat po čichu. Mravenci z téhož mraveniště totiž voní stejně a poznají, kdo k nim nepatří. Každé dítko dostalo vatičku s vůní a muselo po čichu najít „kolegu“ ze svého mraveniště. Děti neměly problém ani s proměnami v různé fáze hmyzu – pěkně se zakuklily, vylíhly a také velmi svědomitě stavěly vlastní mraveniště.
V zábavném kvízu si malí čtenáři vyzkoušeli, co si zapamatovali o mravencích a hmyzu a večer se po vzoru pohádkových hrdinů hezky vyřádili při Velké noční party.
Akce se konala ve spolupráci Knihovny Informačního centra rodičů a přátel sluchově postižených v Praze-Stodůlkách a Centra pro dětský sluch Tamtam. Finančně ji podpořila Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.

Lucie Křesťanová, Centrum pro dětský sluch Tamtam