Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Důležitý vánoční dárek – společně strávený čas

Adventní a vánoční čas by mohl být čas klidu, pohádek, dárků, jídla, cukroví a také společných chvil. Často ale bývá spíše stresem, zmatkem, nestíháním, někdy i časem hádek a nedorozumění. Život ale není nekonečný. Je škoda čekat, že si ho užijeme až nakoupíme, uklidíme, uvaříme... Mohli bychom jednou litovat, co vše jsme udělat mohli a neudělali – sami pro sebe a pro lidi, které máme kolem sebe. Žijme ho tedy naplno. Tady a teď!

Většina z nás se snaží svým blízkým vymyslet, připravit a koupit nějaký dárek pod stromeček. Největším dárkem nebo zážitkem nebývají ale materiální věci, které často ani nepotřebujeme, ale společně strávený čas, pozornost a zájem lidí o sebe navzájem.

  • S dětmi je úžasné sdílet jejich sny a fantazie a nechat se alespoň na chvíli vtáhnout do jejich světa pohádek a her.
  • Pro partnery je velmi příjemné připomenout si a nahlas  pojmenovat, proč máme jeden druhého rádi, všimnout si detailů, které pro nás druhý dělá, poděkovat a nabídnout mu program podle jeho přání – masáž zad, společná procházka, jeho oblíbená restaurace…
  • Pro rodiče a prarodiče je velmi důležité dopřát jim pocítit zájem, úctu a vyslechnutí. Staří lidé se cítí často osamělí a chybí jim zájem okolí. Někdy stačí jen si najít čas a poslouchat jejich vyprávění – jak oni žili a co vše zažili. Není třeba hodnotit, jestli to bylo správné nebo moderní... Úcta a respekt je pro ně největším dárkem.
  • A nezapomeňme ani sami na sebe. Když budeme chtít obdarovat sami sebe, buďme sami sobě dítětem (se všemi sny a fantaziemi), partnerem (a dopřejme sami sobě nahlas pojmenování, proč sami sebe máme rádi, v čem jsme šikovní a dopřejme i sami sobě program či aktivitu podle svého přání), kamarádem (který nás bude mít rád, i když něco někdy nechtěně pokazíme) i rodičem a prarodičem (který nám bude mít co vyprávět ze svého života a my mu rádi budeme naslouchat).

Není třeba kupovat drahé dárky. Mějme své blízké i sami sebe rádi, buďme k sobě ohleduplní a milí a najděme si na sebe čas. Nejen o Vánocích ☺.

Přeji všem čtenářům časopisu STOP nejkrásnější vánoční dárek – společně strávený čas ☺.

Hana Jenčová, klinický psycholog, 602 805 633, hanajencova@seznam.cz, www.jencova.cz