Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Jak ochránit majetek na víkendy

Jako druhé bydlení slouží několik set tisíc objektů určených převážně k rekreaci přes víkendy. Rekreační objekty jsou hlavně přes zimní měsíce lákadlem pro nezvané hosty v podobě zlodějů. Samozřejmě hlavní ohrožení představují stále živelní rizika, povětrnostní podmínky či divoká zvěř a různí škůdci.

Případné škody na nemovitosti a jejím vybavení pomáhá řešit vhodně zvolené pojištění. Kvalitní nastavení pojistného krytí je důležité, aby vám druhé bydlení dělalo víc radosti, než starostí. U chaty či chalupy přitom platí stejné pravidlo, jako u pojištění bytu či rodinného domu.

S pojišťovnou je možné sjednat dva produkty. První typ pojištění ochrání stavbu rekreačního objektu a druhý typ pak chrání vybavení rekreační domácnosti. Může být sjednáno i v rámci jedné smlouvy.

Co si ohlídat, aby byla pojistka skutečně účinná?

Chtějte vědět od zprostředkovatele výluky

Základní varianty pojištění jsou rozsahem krytí často velmi podobné, odlišnosti přicházejí typicky s rozšířenými pojistnými balíčky. Na pojištění majetku se nikdy nevyplatí šetřit a je lepší zvolit vyšší varianty (obsáhlejší rozsah) pojištění. V následujícím porovnání jsou údaje k pojistným podmínkám vyšších variant u jednotlivých pojišťoven.

Konkrétní případy, kdy pojišťovna (ne)plní:

  • Škody vzniklé přepětím nebo podpětím.
    Běžně kryje dle pojistných podmínek Allianz a Kooperativa.
    Nekryje pojišťovna ČSOB, Česká podnikatelská pojišťovna (dále jen ČPP), pojišťovna Uniqa
  • Kdo plní škody způsobené pronikáním spodní/podzemní vody?
    Plní: Kooperativa, Uniqa, ČSOB
    Neplní: Allianz, ČPP, AXA
  • Kde  jsou výluky na riziko odcizení krádeží bez překonání překážky/ zabezpečení?
    Částečně plní: Kooperativa, Uniqa, ČSOB, Allianz
    Neplní: AXA, ČPP
  • V běžném životě se může stát, že pojištění zaplatíte až několik dnů po sjednání. Pak jsou rozdíly, zda pojišťovny plní, pokud není zaplacené první pojistné.
    Plní pojišťovny: AXA, ČPP, ČSOB, Uniqa

Nespoléhejte jen na pojištění, škodám předcházejte


Vždy se vyplatí investovat do dobrého zabezpečení, které zlodějům vloupání ztíží nebo jim v něm přímo zabrání. Různé typy alarmů nebo tzv. fotopastí lze pořídit za velmi rozumnou cenu.

Prioritou je pojistka na novou cenu

Pokud není chata či chalupa v dezolátním stavu či není stará 30 a více let, většina pojišťoven umožňuje uzavřít pojistku na novou cenu. To znamená, že v případě pojistné události vyplatí pojišťovny takovou sumu, která odpovídá aktuálním nákladům na potřebné opravy poškozených nebo zničených stavebních částí.

Pravidelná aktualizace – jednou za dva roky zkontrolujte nastavení krytí, aby nehrozilo podpojištění

Řada lidí má sjednané smlouvy, které nejsou aktuální a neodrážejí například provedené rekonstrukce či pořízení nového vybavení. Když je sjednaná pojistná částka nižší, než je skutečná hodnota nemovitosti, mluvíme o tzv. podpojištění. Když například nemovitost s pojistnou hodnotou dva miliony korun pojistíme na částku milion korun a dojde ke škodě ve výši dvě stě tisíc, pojišťovna nevyplatí plnění ve výši dvě stě tisíc, ale může ho krátit úměrně podpojištění, což je v tomto případě plnění sto tisíc korun.

Případné škody je potřeba co nejdříve nahlásit

Pokud na vaší nemovitosti dojde ke škodní události, vše zdokumentujte například pořízením fotek, které poskytnete pojišťovně. V případě krádeže nezapomeňte na místo zavolat policii, jinak byste se mohli o plnění pojišťovny připravit.

Ondřej Marek, majetkový poradce, ondrej.marek@sbelter.cz