Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí září 2019

Sobota 31. 8. – neděle 6. 10.

Festival volného času Prahy 13

Celé září a začátek října budou v naší městské části ve znamení již sedmého ročníku Festivalu volného času Prahy 13. Opět se představí řada organizací, sdružení, klubů a spolků, které pro všechny generace nabízejí opravdu široké spektrum volnočasových aktivit. Více na str. 8–11.

Sobota 31. 8. • 14.00

Třebonické letní hry

Rybník v Třebonicích

Všechny sportovní fanoušky zveme na skvělé sportovní zápolení.  Již 19. ročník tradičních her nabídne soutěžní klání tříčlenných družstev v pěti netradičních disciplínách, které se zatím na mistrovství světa ani olympiádu nedostaly – jde o slalom s kolečkem v kombinaci s hašením ruční stříkačkou, řezání klády ruční pilou, záchranu tonoucího z kánoe, běh přes plovoucí lávku a štafetu v pití piva či limonády. Přijďte si zasportovat nebo jen fandit. Pro diváky je vstup zdarma. Občerstvení, doprovodný program a hudební vystoupení skupiny Vynyl Band jsou zajištěny. Hry pořádá Sbor dobrovolných hasičů Třebonice ve spolupráci s Městskou částí Praha 13 a Kulturním domem Mlejn.

Neděle 1. – sobota 7. 9.

Zde nakupuji

Hypermarket Globus Praha – Zličín, Sárská 133/5

Každý měsíc vždy od 1. do 7. dne vybíráme v různých časech náhodně 7 automobilů zákazníků se samolepkou „Zde nakupuji“. Tito zákazníci od nás obdrží dárkovou kartu na nákup v Globusu v hodnotě 500 Kč.

Neděle 1. 9. • 10.00

Vyjížďka Stodůlky – Karlštejn – Stodůlky

Start a cíl – Kolovečská ulice (stadion)

Délka vyjížďky, která je součástí Festivalu volného času Prahy 13, je cca 60 km. Podrobnosti k akci, jejímž pořadatelem je Cyklistický spolek Stodůlky, získáte zde a na www.csstodulky.cz.

Neděle 1. 9. • 13.00 – 21.30

Koncert pro park

Centrální park Prahy 13 (před MŠ v Bronzové ulici)

Zveme vás na tradiční a oblíbenou hudební událost konce prázdnin. Na letošním Koncertu pro park, který se koná pod záštitou starosty Davida Vodrážky, vystoupí Adam Mišík, ATMO music, Oceán, Radek Kurc&Friends, Depeche Mode Revival, B.LUES. Koncert pro park bude opět kulturním zážitkem, který potěší všechny generace. Občerstvení je zajištěno.

Pondělí 2. 9. • 10.00 – 12.00

Třináctka prvňáčkům

Centrální park (před MŠ v Bronzové ulici)

Můžete se těšit na zábavné dopoledne na přivítanou pro všechny prvňáčky Prahy 13. Připraven je bohatý program a také pouťové atrakce, cukrová vata a pitíčka zdarma. Pan starosta opět přiveze spoustu dárků.

Pondělí 2. 9. • 12.00 – 17.00

Pohádkový les – Skřítkové a víly

Centrální park (start v ul. Pod Hranicí)

Přijďte si zpříjemnit první školní den. Městská část Praha 13 ve spolupráci s agenturou Velká dobrodružství zvou všechny děti i jejich rodiče do pohádkového lesa plného skřítků a víl. Na trase v délce 2 km (kolem rybníka) na ně čekají originální hry, herci v krásných kostýmech a v cíli i dárky. Akce se koná pod záštitou starosty Davida Vodrážky a místostarostky Marcely Plesníkové. Vstup zdarma.

Pondělí 2. – čtvrtek 5. 9. • 20.30

Kinobus

Sluneční náměstí (kousek od metra Hůrka)

Kinobus, který je provozován Dopravním podnikem hl. m. Prahy, zahájil svou 12. letní sezonu. Z připravené nabídky filmů z české i zahraniční produkce si jistě vyberete. Více na www.dpp.cz/kinobus/ a na zde.

Úterý 3. 9. • 14.00 – 16.00

Retrokavárna

Klub Mlejn, Kovářova 4, Stodůlky

Sejdeme se již tradičně první úterý v měsíci. Počet míst je omezen, doporučujeme rezervaci místa na tel. 235 011 451, 235 011 625. Více na zde.

Úterky 3. a 10. 9. • 19.30 – 20.00

Aqua aerobik – Dámský klub Linie

Bazén Gymnázia J. Heyrovského 2475, Nové Butovice

Zápisy do kurzů aqua aerobiku Dámského klubu Linie na září 2019 – leden 2020 budou probíhat před vstupem do bazénu. Pololetní kurzy jsou každé úterý od 20 do 21 hod. Cena celého pololetního kurzu je dle přesného počtu lekcí 3 780 Kč. Pro stálé klientky, účastnící se časově nejbližšího předcházejícího kurzu je 5% sleva (3 590 Kč). Po telefonické konzultaci volných míst je možná platba přes bankovní účet. Osobně je možné zajistit si místo v kurzu a jeho platbu v hotovosti ve dnech zápisu. Zahájení v úterý 10. 9. ve 20.00.

Více na tel. 602 805 633 (Hanka Jenčová), www.klublinie.cz.

Čtvrtek 5. 9. • 10.00

Prezentace produktů Bambooliku pro bezobalový nákup Obchod Neobaleno, Zázvorkova 25/3 (rondo u metra Lužiny) Představovat bude Lucka Kořínková společně s obchodem Neobaleno.

Pátek 6. – čtvrtek 12. 9. (mimo neděle)

Skutečná liga 2019

Kulturní dům Mlejn, Kovářova 1615/4

Základní kola mezinárodní soutěže kapel bez rozdílu žánrů.

Sobota 7. 9.

Stodůlecký vodník

Stodůlecký rybník v Centrálním parku

SDH Stodůlky pořádá další ročník nezvyklého zápolení dobrovolných hasičů v požárním sportu. Soutěž se skládá ze dvou částí – plavby na raftu po rybníku a požárního útoku. Více na www.fdpstodulky.eu.

Sobota 7. 9.

Beachvolejbalový turnaj 100+

Areál beachvolejbalových kurtů Jeremi, ul. Ovčí hájek, Nové Butovice

Městská část Praha 13 pořádá celodenní otevřený turnaj smíšených družstev v plážovém volejbalu určený pro veřejnost – amatérské hráče. Turnaje se mohou zúčastnit páry, jejichž věk musí letos v součtu dosáhnout minimálně 100 let. Přihlásit se můžete na matysekj@praha13.cz.

Sobota 7. 9. • 10.00

Byl jednou jeden...

Jazyková škola pro děti Kids&Us, Petržílkova 3a

Once upon a time there was ... zbytek pohádky vám dopoví naše lektorka v prostorách školy Kids&Us. Čtení je určeno pro děti od 2 do 8 let. Vstup zdarma. Nutná registrace na e-mailu: praha.novebutovice@kidsandus.cz.

Sobota 7. 9. • 10.00 – 18.00

Psí den s Prahou 13

Centrální park Prahy 13

Už brzy přivítá v pořadí čtvrtý Psí den s Prahou 13 pejsky i jejich páníčky. Na této tradiční a oblíbené akci je vítán každý, kdo má čtyřnohé kamarády v oblibě. Jako obvykle bude pro návštěvníky připraven pestrý program plný zábavy, soutěží, pomoci psům v útulcích i osvěty. Připravili jsme vše tak, aby byli spokojení pejsci i majitelé, kteří budou odcházet poučenější a dozví se zase o chlup víc o svých čtyřnohých parťácích. Dopoledne vystoupí Daniel Žďárský a jeho Staff Bull Show s ukázkami psích sportů. Dále budete moct své pejsky přihlásit do našich tradičních soutěží, jako je psí dostih a tolik sledovaný skok do výšky... Majitelé si mohou na jednom místě pořídit všechno, co pro pejska potřebují. Kromě zábavy má Psí den za cíl také pejskaře poučit a pomáhat jim. Letos se soustředíme na první pomoc psům. Na Psím dni budou své nové majitele vyhlížet pejsci bez domova a vy se s nimi budete moct seznámit a nejlépe adoptovat! A to nejlepší nakonec – proběhne i velkolepá tombola s bohatými cenami. Výtěžek se rozdělí mezi přítomné útulky a spokojení budou všichni! Akce se zúčastní i starosta Prahy 13 David Vodrážka, který rozdá vítězům soutěží odměny. Více na www.psiden.cz.

Sobota 7. 9. • 14.00 – 17.00

Nábor do oddílu fotbalu TJ Sokol Stodůlky

Hřiště za kostelem sv. Jakuba St. (u ZŠ Kuncova)

Nábor pořádáme s podporou MČ Prahy 13 v rámci Festivalu volného času Prahy 13. Zveme všechny děti ročníků narození 2009–2015. Nábor proběhne zábavnou formou, kdy si účastníci na několika stanovištích vyzkouší své pohybové a fotbalové dovednosti. Pro všechny bude připravena odměna. Fotbalový oddíl Sokola Stodůlky je největším klubem městské části, aktuálně má 8 mládežnických týmů a 3 týmy dospělých.

Neděle 8. 9. • 13.00 – 17.00

Sportovní den pro děti z MČ Praha 13

Jeremi Sport, Jeremiášova 2581/2

Sportovní klub Jeremi připravil pro děti i rodiče akci, při které si budou moci zdarma zasportovat. Cílem je rozšíření tělesné výchovy do povědomí dětí i mládeže a představení sportů, ke kterým se jen tak nedostanou. Všichni budou mít možnost vyzkoušet si squash, badminton, stolní tenis...  Odborní trenéři budou připraveni podat veškeré informace k danému sportu a všem umožní vyzkoušet si hru. Připraven je i zábavný doprovodný program v podobě malování na obličej, tvoření z balónků a skákací hrad. Občerstvení nabídne Jeremi Sport restaurace, kde se na venkovní předzahrádce bude grilovat. O zábavu určitě nebude nouze. Stačí si vzít sportovní oblečení a obuv, ostatní vybavení zajistí Jeremi sport. Všichni jsou srdečně zváni.

Neděle 8. 9. • 18.00

Ideální manžel – Oscar Wilde

Kulturní dům Mlejn, Kovářova 1615/4

Stará Anglie, éra pošetilých ideálů, ale také doba, kdy ctnost a láska vítězila nad veškerým zlem. Připravte se na kolotoč zákeřných intrik, přetvářek, politických praktik a omezených postojů v konverzační komedii v podání ochotnického Divadla D13.

Středa 11. 9. • 14.00 – 18.00

Megabajty: Již 15 let spolu!

FZŠ Trávníčkova 1744

TIB je s vámi již 15 let. Přijďte s námi oslavit 15. výročí naší existence. Připravili jsme pro vás akci Megabajty aneb Den otevřených dveří. Představíme vám naši činnost a zveme vás na workshopy z oblasti programování a robotiky. Kroužky programování a robotiky jsou určeny dětem mladšího i staršího školního věku, v TIBu vám ochotně poradí, který kroužek je pro jaké dítě vhodný. Více na str. 13, https://tib.cz, www.facebook.com/tib.cz.

Středy 11., 18. a 25. 9. • 17.00

Scrabble

Knihovna Stodůlky, Kovářova 4/1615

Zveme všechny věkové kategorie do naší knihovny Stodůlky každou středu od 17.00 na scrabble – hru všech generací. Vítáme začátečníky i pokročilé. Vstup volný – jako vstupné přivítáme, když nám donesete vyfouknuté/á vejce. Děkujeme. Těšíme se na vás!

Čtvrtky 12. a 26. 9. • 15.00 – 18.30

Pletení pro každého

Knihovna Stodůlky, Kovářova 4/1615

Zveme všechny zájemce o pletení. Je jedno, zda jste naprostí začátečníci či pokročilí. Pod odborným dohledem se vše naučíte. Stačí si s sebou přinést vlnu a jehlice. Výsledek se dostaví. Mohou přijít i cizinci, domluvíme se anglicky. Je možné přijít dle vašich časových možností v rozmezí od 15.00 do 16.00 nebo od 16.30 do 18.30. Vstup zdarma – jako vstupné přivítáme, když nám donesete vyfouknuté/á/ vejce. Děkujeme.

Sobota 14. 9. • 9.30

Start 21. ročníku Emilovy jízdy

Pod budovou radnice na Slunečním náměstí

Emilova jízda je každoročně pořádána Praga klubem na počest znalce a nejvýznačnějšího sběratele vozů značky Praga pana Emila Příhody. Vozidla by měla na Sluneční náměstí přijíždět v rozmezí 8.00–9.30, kdy je předpokládán start. Účast vozidel není omezena jen na značku Praga. Uvidíte pestrou skladbu veteránů. Všechna vozidla pak odstartují na tradiční jízdu do Lán – muzea veteránů. Cíl bude opět na Slunečním náměstí, kam vozy dorazí v odpoledních hodinách.

Sobota 14. 9.

Otevření zrekonstruovaného hřiště

Hřiště TJ Sokol Stodůlky (za kostelem sv. Jakuba St.)

Za účasti starosty Davida Vodrážky bude slavnostně otevřeno revitalizované fotbalové hřiště Tělovýchovné jednoty Sokol Stodůlky. Za příznivého počasí projde i první „zatěžkávací zkouškou“, kterou budou odpolední fotbalová utkání.

Sobota 14. 9.

Ohrada Food Fest

Ohradském náměstí, Velká Ohrada

V září se již popáté představí v rámci kulinářského festivalu Ohrada Food Fest špičková pražská gastronomie. Festival připomínající svou velikostí vesnická posvícení nabízí jedinečné gastronomické zážitky. Jak říkají pořadatelé: „Ohrada Food Fest je jediný pražský gastronomický festival, kde všechny účastníky vybíráme osobně a na základě vlastní zkušenosti s jejich kuchyní“. Těšit se můžete i na dětskou zónu, v které naleznete skákací hrad či malování na obličej. Záštitu nad festivalem převzal starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Čtvrtek 19. 9. • 15.00

Zahradní slavnost

Diakonie Praha, Vlachova 1502/20, Stodůlky

Na programu bude oslava výročí 30 let Diakonie a 25 let Rané péče Diakonie. Pro všechny, kteří přijmou naše pozvání je připravena živá hudba, občerstvení a bohatý doprovodný program včetně prohlídky našeho pracoviště. Těšíme se na vás!

Čtvrtek 19. 9.

Benefiční koncert pro Včelín Ořech

Areál Včelína a Muzea medu a českých Vánoc, K Ovčínu 325, Ořech

Zveme vás na benefiční koncert Jaroslava Samsona Lenka. 100 % ze vstupného bude věnováno na obnovu vyhořelého Včelína Ořech. Doprovodný program začne od 16.00, samotný koncert od 19.00. Vstupenky si můžete rezervovat na vcelinorech@gmail.com. Vstupné je 350 Kč/os. (ale chcete-li přispět na obnovu Včelína více, budeme rádi), děti do 12 let v doprovodu dospělých mají vstup zdarma. Místa nejsou číslována. Vstupenky budou k dostání na místě. V rámci doprovodného programu si můžete prohlédnout Muzeum medu a českých Vánoc, přichystána jsou ochutnávky medu a medoviny, zahradní golf, prohlídka aktuálního stavu obnovy Včelína a další zajímavosti. Více na str. 27, aktuální informace najdete na www.vcelinorech.cz. Děkujeme všem za pomoc.

Sobota 21. 9.

S cyklozvoněním do zoo

Cíl je u vchodu do pražské zoo

Již třinácté Pražské cyklozvonění aneb Na kole do zoo čeká změna – z Prahy 13 letos nebude vyrážet společný peloton, protože pro rodiny s dětmi je trasa příliš dlouhá a vede opět centrem města. Pro stálé účastníky Pražského cyklozvonění z Prahy 13 je možnost připojit se k pelotonům z okolních městských částí nebo projet trasu individuálně dle doporučení na mapě. Podrobné informace k trasám naleznete http://www.cyklozvoneni.cz/trasa-jizdy/. Společný cíl je před hlavním vstupem do ZOO, čas 11.00 hodin. Více zde.

Středa 25. 9. • 8.00 – 18.00

Vyšetření paměti s Českou alzheimerovskou společností

Atrium radnice Prahy 13, Sluneční nám. 13

Máte pocit, že vám paměť neslouží jako dřív a chcete získat další informace? Pokud máte zájem a nejste v péči lékaře specialisty (neurologa, psychiatra či geriatra), můžete se na měření paměti objednávat každý den od 8.00 do 19.00 u České alzheimerovské společnosti na tel. 283 880 346. Další informace na www.alzheimer.cz a na str. 4.

Čtvrtek 26. 9. • 10.00 – 16.00

Den otevřených dveří

Středisko výcviku vodicích psů, Klikatá 2a, Jinonice

Představte si naprostou tmu a pár slov, která Vás bezpečně vyvedou z nebezpečí: Vpřed, převeď, hledej chodník... Toto jsou povely, které vodicí psi důvěrně znají. A je jich mnohem víc, základních je celkem 34. Pokud chcete vidět největší a nejstarší školu vodicích psů v České republice, kde se psi tyto dovednosti učí, přijďte se k nám podívat. Co vás zde čeká? Prohlídka celého areálu, seznámení s profesionálními cvičiteli, ukázky výcviku vodicích psů v 11.00, 13.00 a 15.00, Neviditelná výstava... Více na www.vodicipsi.cz.

Sobota 28. – neděle 29. 9. • 10.00 – 18.00

KUK festival pro děti

Kulturní dům Mlejn, Kovářova 1615/4

Zveme vás na první český multižánrový festival pro návštěvníky ve věku od 10 měsíců do 3 let. Program přinese jak divadelní představení pro tuto věkovou kategorii, tak i kreativní hravou zónu a pohybové workshopy pro nejmenší.

Úterý 1. 10. • 10.00

Lukiáda

Areál Střediska sociálních služeb Prahy 13, Trávníčkova 1746

Přijďte se zúčastnit úsměvného sportovního zápolení, které se uskuteční v rámci oslav Mezinárodního dne seniorů. Prezence účastníků bude probíhat od 9.30 do 10.00. Samotné soutěžení vypukne v 10.00. Účast je bezplatná, podmínkou je registrace na místě. Více na 222 543 021, 725 393 061 a na str. 32.

Středa 2. 10. • 14.00 – 16.00

Mezigenerační hry

Obřadní síň radnice, Sluneční nám. 13

Máte rádi deskové hry, rádi si hrajete a soutěžíte? V rámci aktivit MA 21 jsme pro vás připravili odpoledne plné deskových her mezi mladšími ročníky a seniory. Už nyní se mů žete hlásit na e-mailu zelenkovah@praha13.cz. Více zde.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja

Venkovní expozice je otevřena denně 9.00–19.00, skleník Fata Morgana út–ne a ve státní svátky 9.00–19.00, vinotéka sv. Kláry po–pá 13.00–20.00, so-ne a svátky 11.00–20.00.

Vstupné: plné vstupné Fata Morgana + venkovní expozice – dospělí 150 Kč, děti (3–15 let) 75 Kč, studenti (do 26 let), ISIC karta, senioři 75 Kč; pouze venkovní expozice – dospělí 100 Kč, děti (3–15 let), studenti (do 26 let) 45 Kč, ISIC karta, senioři 50 Kč.

Středa 4. – neděle 22. 9. • 9.00 – 19.00

Smrtonosné pasti – Fata Morgana

Představena bude tvarová rozmanitost masožravých rostlin, zástupců většiny existujících rodů. Návštěvníci se mohou těšit na bohatou kolekci severoamerických špirlic v okolí rašeliniště, kde mají masožravé rostliny celoročně pestré zastoupení. Ve skleníku Fata Morgana budou vystaveny tropické láčkovky z nížin i hor, rozsáhlá sbírka mexických tučnic a málo známé bublinatky. V horské části skleníku bude možno si prohlédnout rostliny rodu heliamfora z vrcholků stolových hor Venezuely.

Sobota 7. 9. • 14.00 a 16.00

Procházky zahradou s odborníkem – Fata Morgana

Přizpůsobení rostlin k životu v tropech – Jan Ponert

Sobota 14. – neděle 15. 9.

Vinobraní sv. Kláry – Vinice sv. Kláry

Zveme vás na oblíbené a hojně navštěvované vinobraní.

Přední vinaři nabídnou to nejlepší ze svých sklípků, dojde i na burčák a rozhodně nebude chybět ani víno z vinice sv. Kláry.

Čtvrtek 26. 9. – neděle 20. 10. • 9.00 – 19.00

Dýně hrají všemi barvami – Venkovní expozice

Podzim je nejbarevnější období roku. Příroda má svoji škálu barev, kterou nedokáže namíchat žádný malíř, ale botanická zahrada vám tuto pestrou paletu přiblíží na oblíbené výstavě dýní.

Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

DOMOV SV. KARLA BOROMEJSKÉHO

K Šancím 50, Praha 17 – Řepy

Neděle 1. 9. • 15.30

Světová a japonská hudba – refektář

Yuria Okaji – klavír, Bronislava Tomanová-Smržová – soprán, na programu: F. Chopin, K. Hirai, N. Ikeda, T. Nakajima, H. Hayasaka, J. Hissaishi, A. Dvořák a B. Smetana. Vstupné dobrovolné (doporučené 150 Kč).

Neděle 8. 9. • 14.00

Vinobraní v klášteře – zahrada Domova

Účinkují: Jožka Šmukař a cimbálová muzika, Jitka Zelenková, Karel Gott Cover Band, Dětský folklorní soubor Vonička, dětský soubor Musica e Danza. Nebudou chybět stánky s občerstvením a dárky, zábava pro děti. Výtěžek z akce zdvojnásobí Nadace Divoké husy.

Neděle 15. 9. • 15.30

Kytarový koncert se zpěvem – refektář

Účinkují: Hana Němcová, Zdeněk Dvořák a Martin Křehnáč – klasická kytara, Jan Janda – klasická kytara a zpěv, Andrea Klepišová – zpěv. Na programu: skladby J. Dowlanda, F. Sora, N. Koškina a P. I. Čajkovského.

Neděle 22. 9. • 15.30

Slavné maličkosti – refektář

V podání Dua Dacapo (Kateřina Macourková Hlaváčová – flétna, Michal Macourek – klavír) a Káti a Ondry Macourkových, na programu: A. Dvořák, Z. Fibich, J. S. Bach, P. I. Čajkovský...

Neděle 29. 9. • 17.00

Barokní, romantická a současná hudba – kostel sv. Rodiny

Koncert pěveckého sboru Naši pěvci pod vedením Filipa H. Härtela a Klimentského komorního instrumentálního souboru (umělecká vedoucí Jiřina Dvořáková – Marešová).

Neděle 6. 10. • 17.00

Koncert sboru z německého Oldenburgu – kostel sv. Rodiny

Koncert pěveckého sboru Lamberti pod vedením Tobiase Göttinga, na programu: J. S. Bach, F. Mendelssohn- -Bartholdy a A. Bruckner.

Vstupným na koncerty přispíváte do veřejné sbírky, která byla vyhlášena na podporu činnosti a provozu Domova, který slouží nemocným seniorům.

Více na tel. 277 003 564, 774 401 337, kultura@domovrepy.cz, www.domovrepy.cz.

Není-li uvedeno jinak, je vstupné dobrovolné.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Zápisy do kroužků a klubů na školní rok 2019/20

Zápisy on-line na volná místa v kroužcích pokračují. Na nový školní rok nabízíme kroužky již tradiční a také se objevuje spousta novinek. Především v kroužcích technických, tanečních, pohybových a přírodovědných. Těšíme se na vás. Podrobné informace k jednotlivým kroužkům najdete na našem webu, malou ochutnávku také zde.

Úterý 10. 9. • 10.00 – 12.00, 15.00 – 19.00

Domeček s příchutí „Námořnická plavba“

Přijďte se s námi seznámit a pobavit na akci, kterou pořádáme ve spolupráci s MČ Prahy 13 v rámci Festivalu volného času. Vstup je zdarma. Těšit se můžete na Kouzelnickou show Jakuba Bílka, divadlo Láry Fary a pohádku O třech námořnících, kapelu Floosband, zpěváka Jakuba Cinibulka, vystoupení tanečních a hudebních kroužků DDM, keramickou výstavu Podmořský svět, námořnické dílny včetně malování na obličej a „tetování“, IT zónu (přihlašování na volná místa v kroužcích, tisk přihlášek pro přihlášené)... Pokud přijdete v masce námořníka, obdržíte navíc malé překvapení. Více informací na www.ddmstodulky.cz, občerstvení k zakoupení, pitný režim zdarma.

Středa 18. 9.

Po 13.rovnoBĚŽCE

Unikátní rodinná týmová hra, která provede účastníky zajímavými místy Prahy 13. Hra je vhodná především pro děti ve věku ZŠ, ale zahrají si i předškoláci či menší děti. Tým tvoří minimálně jedno dítě a dospělá osoba v roli doprovodu po celou dobu hry. Na jednotlivých místech budou rodinné týmy plnit úkoly – hádanky a šifry, jejichž vyřešení zadají do aplikace vytvořené speciálně pro tuto hru. Pokud úkol splní, aplikace je odmění indicií, která napoví další cestu do cíle. Pro hru je potřeba rezervovat si čas cca 2 hodiny. S sebou je nutné mít mobilní telefon s přístupem k internetu. V cíli všechny čeká úsměv a vlídné slovo organizátorů, drobné občerstvení a zasloužená odměna. Vstup zdarma. Start je od 15.00 do 17.30 před budovou Úřadu městské části Praha 13, cíl do 19.30 v areálu DDM Stodůlky.

Více info na www.ddmstodulky.cz, tel. na recepci – 251 620 266, 605 920 279

OBCHODNÍ CENTRUM LUŽINY

Archeologická 2256/1, galerie ve 3. podlaží

Divadélka pro děti

Zveme děti na nedělní pohádky, začátek v 11.00, vstup zdarma.

1. 9. Pojďte s námi do pohádky – Divadlo Martin Matějka

8. 9. Lev a myš – Divadlo na houpačkách

15. 9. Jak šel pejsek do školy – Romaneto

22. 9. Jak na obra – Divadýlko z pytlíčku

29. 9. Ekopohádky – Divadlo ŠUS

6.10. O Sněhurce – Malé divadélko Praha

13.10. O zlaté rybce – Dřevěné divadlo

RODINNÉ CENTRUM RYBIČKY

Třináctka – křesťanské centrum Luka, Mukařovského 1986

Herna je otevřena po–čt 9.00–12.00. Začínáme 9. 9. Týden od 9. do 12. 9. je ukázkový, informativní a vstup je zdarma. Běžné vstupné je 70 Kč pro rodinu na dopoledne (příp. 630 Kč/10 vstupů). Přihlášení předem není nutné.

Sobota 21. 9. • 16.00 – 19.00

Táborák na přivítanou

Sraz u Baumaxu (poblíž zastávky autobusu 225 – Bavorská), s sebou cokoli na opékání. Během cesty k ohništi splníme pár úkolů. V případě špatného počasí se akce ruší. Pondělky a úterky – tématem měsíce je Seznámení – říkanky, výtvarka, zpívání, tanečky, divadélka... Při povídání vám představíme lektorky, naše centrum i Třináctku.

Středy – 9.30 – pohybové okénko pro děti (s doprovodem dospělého), 10.30 – konverzační angličtina pro dospělé.

Cena je 1 500 Kč/pololetí, jednorázově 100 Kč. Hlídání dětí zajištěno.

Čtvrtky – 9.30 – angličtina pro děti, 10.30 – výtvarné tvoření pro děti.

Více o nás a programu se dozvíte na rybicky.13ka.cz.

TŘINÁCTKA – KŘESŤANSKÉ CENTRUM LUKA

Mukařovského 1986, (zastávka metra Luka)

Pondělí 23. 9. • 19.00 – 20.30

Cafe Connect

Cafe Connect bude neformální anglicko-česká konverzace s rodilými mluvčími u kávy a čaje. Začínáme 23. září a pokračujeme každé pondělí v Křesťanském centru Luka (nad CrossCafé Luka). Více informací na www.13ka.cz/cafe.

Úterý 1. 10. • 19.00

Na co by ses zeptal Boha, kdyby byl?

Příležitost během osmi týdnů prakticky prozkoumat křesťanskou víru v příjemném prostředí. Setkání začíná lehkou večeří, která dává příležitost seznámit se v kurzu navzájem, následuje video k tématu večera. Pak může na promluvu ve videu kdokoli vyjádřit svůj názor v diskuzi, na cokoli se zeptat nebo jen naslouchat ostatním. Kurzy se konaly již ve 169 zemích, prošlo jimi více než 23 milionů účastníků. Vstup volný, ale je třeba se přihlásit. Více na webu www.kurzyalfa.cz, www.13ka.cz.

Pondělky • 16.30 – 18.00

Dětský klub Savana

Křesťanský klub pro děti od 6 do 10 let.

Pozvánky na akce, fotky z tábora a kontakty na www.klubsavana.webnode.cz.

Středy • 18.30 – 20.30

Setkání klubu „Mládež“

Jsme otevřenou skupinou ve věku zhruba 16 – 23 roků.

Více na www.facebook.com/mladez13.

Pátky • 9.00 – 11.00

Kondiční a rehabilitační cvičení pro seniory

Od 9.00 je rehabilitační a kondiční cvičení, od 10.00 jeho lehčí forma. Cena 50 Kč. Více na ava.prchal@volny.cz.

Pátky • 16.00 – 18.30

Robinson

Outdoorový klub pro děti a mládež ve věku 10–15 let. Video z tábora a datum úvodní schůzky na www.klubrobinson.cz.

Informace o dalších aktivitách na www.13ka.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

V září je otevírací doba od 9.00 do 18.00. Pokladny zavírají půl hodiny před koncem otevírací doby.

Happy Mondays

každé pondělí mají všechny děti od 3 do 15 let, důchodci a studenti vstup za 50 Kč.

Držitelé průkazek ZTP, ZTP/P mají vstup za 1 Kč.

Komentovaná krmení a setkání – probíhají denně.

Navštivte zvířata tehdy, kdy jsou nejaktivnější a odhalte zajímavosti z jejich života. Setkání s oblíbenými zvířaty doplněná poutavým vyprávěním se konají po celý den – stačí si jen vybrat! Venkovní program probíhá jen za hezkého počasí.

Večerní prohlídky s průvodcem

zveme vás na procházku po zoo po zavírací hodině každý pátek a sobotu od 21.00. Na prohlídku je nutné se předem objednat.

Krmení velbloudů

každý den se můžete setkat s velbloudy a nakrmit je. Vždy od 13.30 hod. Na prohlídku je nutné se předem objednat.

Hudební vycházky

každou neděli od 13.00 vás zveme do galerie Gočárovy domy na cyklus nedělních hodinových koncertů pod širým nebem.

Výstavy

  • Galerie Gočárovy domy – Šípové žáby
  • Jurta – Kůň Převalského: Tři výročí
  • Terasa před vzdělávacím centrem – Motýli ze Sklenářky


Neděle 1. 9.

Křtiny mláděte lachtana jihoafrického

Chybět nebude ve 13.00 speciální cvičení lachtanů. Mezi 10. a 16. hodinou pro vás máme připravený zajímavý program v prostorech amfiteátru u lachtanů.

Pomáháme v Africe

Celodenní program přibližující hravou formou problematiku ohrožení goril. Mezi 10. a 16. hodinou se můžete těšit na dílničky nebo skákací hrad.

Seznámení s Šípovými žábami

Speciální komentování zaměřené na životní cyklus a zajímavosti o žábách rodu Dendrobates. Workshop od 14.00 seznamující návštěvníky blíže s životem žab.

Pondělí 2. 9.

Prvňáčci jdou do zoo

Vstup za 1 Kč pro žáky prvních tříd základních škol. V 11.30 na ně čeká speciální vystoupení zvířat v amfiteátru Bororo zaměřené na učení; odborný výklad trenérů o principu učení.

Sobota 7. 9.

Mezinárodní den supů a kondorů

V 11.00 a 15.00 proběhne speciální krmení supů. Dozvíte se zajímavosti o jejich životě, chovu a ochraně. Po celý den pro vás máme připravené zajímavé tematické hry.

Neděle 8., 15., 22. a 29. 9.

Seznámení s Šípovými žábami

Speciální komentování zaměřené na životní cyklus a zajímavosti o žábách rodu Dendrobates. Workshop od 14.00 seznamující návštěvníky blíže s životem žab.

Neděle 15. 9.

Zooškola pro dospělé – Zbavte se fobií

Oblíbený a originální zážitkový program. Naučíme vás, jak se zbavit strachu z pavouků a dalších tvorů. Na program je nutné se předem objednat.

Sobota 21. 9.

Mezinárodní den goril

Seznamte se s gorilami v zoo a problematikou ohrožení goril v Africe. Předání dárku oslavencům v 15.00.

Mezi 10. a 16. hodinou na vás čeká interaktivní a vzdělávací stanoviště s řadou tematických her pro děti.

Sobota 28. 9.

Výroční slavnost 2019

V 11.00 hodin začíná velká oslava 88. výročí založení Zoo Praha s bohatým doprovodným programem za účasti vzácných hostů. Tentokrát na téma Jubilejní rok pro koně Převalského. Při této příležitosti také slavnostně otevřeme Rákosův pavilon.

Bližší informace na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá